Valmista Superjuomaksi Luuliemi

Luu liemi on tämän päivän trendi superfood! Jokseenkin hauskaa, että kyseinen juoma voi nousta trendiksi, sillä luuliemi on ollut tunnettuna jo yli kaksituhatta viisisataa vuotta. Luuliemeä on kautta aikain käytetty erilaisissa kansan parannuksissa ja ravintolisänä. Sen tuottaminen perustui aikoinaan siihen, että eläimestä haluttiin käyttää kaikki ravintoaineet ja ravinteet eikä vain lihaa luiden ympäriltä ja näin ollen luun ollessa liian kova purtavaksi, sitä pehmennettiin keittämällä.

Lääkkeeksi suolisto-ongelmiin

Luuliemi on luonnollinen vaihtoehto suolisto ongelmiin ja moniin muihin sairauksiin laajasti. Se toimii niin allergiaan, kuin hengitystie infektioihinkin. Luuliemi sisältää gelatiinia ja kollageenia ja näiden kahden aineksen on molempien todettu vahvistavan suoliston seinämiä ja suoliston kuntoa. Liemimäinen koostumus auttaa myös ravintoaineita liemestä imeytymään paremmin ja näin ollen ongelmalliselle suolelle se on oiva ravinteiden lähde. Kollageenin ja gelatiinin lisäksi eri aminohapot muun muassa proliini, glutamiini ja argiini auttavat suolistoa eheytymään ja näin ollen parantamaan vastustuskykyä. Kaliumi ja glysiini taasen tukevat solujen sekä maksan puhdistumista. Luuliemessä on myös muiden ravintoaineiden kirjon lisäksi glysiiniä, jonka tarkoitus on edistää vatsahappojen eritystä. Joka taasen edelleen edistää ruuansulatusjärjestelmää toimimaan.

Gelatiini

Luuliemi varsinkin luuytimistä valmistettuna sisältää runsaasti gelatiinia. Gelatiini on tuttu aine kotileipurille ja sitä löytyykin vaivihkaa monista ruoka-aineista esimerkiksi hyytelöistä ja vanukkaista sekä myöskin kosmetiikan tuotteista. Gelatiini sisältää mineraaleja ja runsaasti proteiineja. Sillä on useita terveyshyötyjä ja siksi gelatiinia jo löytääkin sellaisenaan tai tableteissa tai kauneudenhoito sekä hyvinvointi juomistakin. Gelatiini lisää kasvuhormonin tuotantoa ja gelatiinin sisältämä aminohappo glysiini tunnetaan tulehduksen ja ärsytyksen vastalääkkeenä kehossamme. Iho rakastaa gelatiinia sillä sen ominaisuudet tekevät ihosta kimmoisan ja hyvinvoivan. Hiukset ja kynnet sekä hampaat saavat oman osansa tästä ravintokylvystä sillä gelatiinin sisältävä runsas keratiinin määrä toimii niiden kasvuaineena. Myös seleeni, fosfori ja kupari mitä gelatiini sisältää auttaa luiden ja nivelten kunnossapidossa. Gelatiinin on tutkittu glysiini pitoisuuksiensa takia jopa auttavan unen laatuun ja rytmiin.

Kollageeni

Hiusten, ihon, luiden, nivelten rakennusaine, kollageeni on ihmeaine. Kollageeni on proteiini. Kun vanhenemme, alkavat kehon kollageeni varastot vähentyä ja muun muassa iho menettää helposti kimmoisuutensa tämän seurauksena, tästä syystä kollageenia tarjoillaankin lähes kaikissa ikääntymisen merkkejä vatsaan taistelevissa kauneushoitotuotteissa vaikka sisäinen kollageenin nauttiminen onkin se paras ratkaisu. Luuliemen lisäksi kollageenia saa runsaasti lihasta ja kalasta. Kollageeni on siis niin kutsuttu sidos aine ja erään artikkelin mukaan hauskasti sanottuna kollageeni on kuin kehon liima, joka pitää palaset kasassa ja ilman sitä kehon toiminta olisi mahdotonta.

Ohjeet luuliemen keittämiseen

Vahvan gelatiinipitoisuuden ja ravintorikkauden saa kaikkein parhaiten luuytimistä, mutta rasvan määrä voi yllättää. Naudan luuytimien keittäminen liemeksi vaatii aikaa. Mitä kauemmin voit luita keittää sen parempi, muutaman päivän hidas jatkuva keittäminen kaikkein miedoimmalla lämmöllä irrottaa varmasti sen kaikkein parahimman pitoisuuden luista. Mones neuvovat myös lisäämään viinietikkaa liemeen, jotta ravintoaineet irtoisivat paremmin. Jos liemen keittää luuytimistä voi luut vielä putsata ja pehmeät ytimet jättää liemeen ravintorikkautensa takia. Jos koostumus ei miellytä voi koko liemen jäähdyttyään vielä käyttää tehosekoittimessa. Liemi jäähtyessään muuttaa muotoaan ja sen hyytelömäinen rakenne ja rasvakerroksen sakkaantuminen pintaan voi epäilyttää, mutta tämä on ihan normaali reaktio. Rasva kannattaa juoda ja hyöty käyttää myös makunsa puolesta ja koko liemen voi maustaa lihaliemi kuutiolla maukkaaksi lämpimäksi janojuomaksi!