Vatsa Kuntoon Osa 2

Ruoka-aine yliherkkyyksien lisääntyminen, stressi ja muun muassa matkustelun yleistyminen vaikuttaa ihmisten vatsan ja suoliston toimivuuteen ja bakteerikantaan. Matkustelun osalta ollaan todettu, että nykypäivänä matkustelun ollessa keskittynyt myös lähimaista laajasti myös täysin erilaiseen kulttuuriseen ympäristöön ja pitkälle toisille mantereille sekä lämpimiin kaukomaihin, on vatsan vaikea suhtautua ja sopeutua muutokseen. Yleisesti matkan jälkeiset suolisto ongelmat nimeltään turistiripuliksi. Turistiripuli johtuu bakteerin, viruksen tai alkueläimen joutumisesta elimistöön. Yleisin syy on bakteerin pääseminen ruokailun tai juomisen tai vaikkapa uimisen seurauksesta vatsaan. Bakteeri saattaa aloittaa jo matkalla rajuja oireita tai vaikkapa ohimenevän vatsataudin. Mutta matkalta kotiuduttua, oireet voivat jatkua kuukausia ja vaikuttaa ihan päivittäiseen tekemiseen pitkänkin aikaa. Tämä tarkoittaa sitä, että matkalta on tuotu tuliaisiksi takaisin bakteerikanta vatsaan, joka eroaa paljon oman suoliston normaalista bakteerikannasta. Tämä taasen sekoittaa vatsaa ja paluu takaisin normaaliin arkeen voi tehdä vatsalle uudelleen täysi käännöksen kannassa ja sekoittaa sen toimintaa entisestään. Tällaisesta täyskäännöstä voi koitua herkkävatsaiselle, jolla oma suoliston bakteerikanta ei pääse uusiutumaan tai ei pääse palautumaan helposti jopa vuosienkin vatsan väännökset. Samaa tapahtuu helposti myös yhdenkin antibioottikuurin aikana, sillä antibiootit tappavat suoliston bakteerikantaa ja sen uusiutuminen voi viedä vuosia.

Matkan jälkeen vatsan oireista on mentävä lääkäriin

Jos loma matkan jälkeen vatsaan tai suolistoon tulee ripuli oireita tai muita normaalista poikkeavia vaivoja on syytä mennä pikimmiten lääkärin tarkistettavaksi. Jotkut bakteerit tai virukset ja alkueläimet voivat tehdä nopeasti pahaa jälkeä ja tarttua nopeasti ja levitä lähi-ympäristön muihin ihmisiin. Siksi asian mukainen puuttuminen on ensiarvoisen tärkeää varsinkin, jos on matkustettu alueelle joissa tarttuvia suolisto-, lois- tai bakteeri ja virustauteja on havaittu. Yleisin hoitomuoto turistiripuliin valitettavasti tuntuu olevan suoraan antibioottikuurin määrääminen vaikka todellisuudessa se voikin pahentaa ja vaikuttaa oireiden muuttumiseen äkillisestä kroonisiksi. Pyrithän siis aina pyytämään ja oikeastaan vaatimaan tarkat seulonta ja labratorinäytteet ennen suostumista turhaan lääkitsemiseen, joka voi sekoittaa lopunkin hyvästä suolistosi bakteerikannasta vuosiksi. Antibiootti kuureja määrätään suomessakin jo aivan liian heppoisin perustein ja ilman selvää taudinkuvan todentamista. Olethan siis tarkkana ja valveilla, jotta pääset asianmukaiseen hoitoon perusteellisen tutkimuksen perusteella, etkä suostu olettamaan ilman lääketieteellistä taustaa, mikä mahtaa olla syy vatsavaivoihin. Jos kuitenkin vaivasi ja oireesi ovat peräisin sellaisesta taudista tai matkalta saadusta bakteerista, jonka hoitomuotona antibioottikuuri on pakollinen tervehtymisen takia, muistathan pitää erittäin hyvää huolta maitohappobakteerien ja suoliston hyvien bakteerien määrästä vaikkapa lisäravinteilla ja käymis teitse tai muuten laadukkaasti valmistettujen maitohappobakteerien päivittäisellä syömisellä. Usein antibiototi kuuriin tueksi maitohappobakteereja määrätäänkin, mutta niiden laadukkuus vaikuttaa paljon suoliston hyvinvointiin ja siihen, miten ne imeytyy kehon käytettäväksi. Kuurin jälkeen jatkuva maitohappobakteerien syöminen tulisi olla ainakin vuoden mittaista, jotta hyvä bakteerikanta saa vahvistua rauhassa uudelleen omalle tasollensa. Maitohappobakteerien syöminen lisäravinteena on aina hyväksi todettua ja varinkin se tukee vatsaa sairauksien ja tautien aikana suoliston bakteerien vilkasta toimintaa ja puolustuskykyä. Matkaa ennen maitohappobakteeri kuuri on tukemassa luontaista vatsan vastustuskykyä ja auttamassa silloin jos vatsaan tai suolistoon pääsee vieras bakteeri. Maitohappobakteereja saa myös luontaisesti hapanmaitotuotteista ja erilaisista heravalmisteista.

Vatsan hoitaminen tehokkaasti, mutta harkiten on siis kaiken a ja o matkan jälkeisten oireiden ilmaantuessa tai matkan aikana kärsityn vatsaoireen tai vatsataudin takia. Oireiden ollessa aktiivisena, toisten ihmisten tartuttamisriskin vuoksi on oltava erityisen tarkkana varsinkin jos käsittelee ruoka-aineita tai käyttää samoja saniteettitiloja muiden kanssa, sillä jos kyseessä on tarttuva tauti voi se pahimmillaan tarttua jo minimaalisestakin kosketuksesta esimerkiksi ruoka-aineeseen saastuneilla käsillä.